Solen tittar fram, fåglarna kvittrar och det blir både ljusare och varmare. Vintern är över och man vill inget hellre än att vårstäda och plocka undan allt som hör vintern till. Du tvättar alla vinterkläder och vill stuva undan dem. Men vad du gör, släng inte bara ned dem i olika lådor!

lådor

Genomskinliga lådor är perfekta att förvara kläder i. Eller så skriver du lappar på innehållet och klistrar fast. Byrålådor är bättre för sådant du använder regelbundet, så som underkläder, badkläder och träningskläder.

Vakuumpåsar

Vill du spara utrymme är vakuumpåsar perfekta. Men tänk på att kläderna inte kan andas där i. Så det är ingenting för pälsar till exempel.

Vika eller hänga

Här gäller det att kolla upp fabrikatet först. Naturfibrer tenderar att ”dras ut” på en galge, så tyger som kashmir eller ull är oftast bättre att vika. Likaså akrylfibrer och polyfibrer, gärna med klädpapper emellan. Jeans och koftor kan med fördel rullas ihop och staplas vågrätt i stället för lodrätt, vilket ger utrymme för mer kläder.

Hänga eller i väska

Försök att hålla hängande objekt i torra utrymmen, men låt dem andas. Vill du paketera dem, undvik plastväskor som kan släppa ut gas under sommarvärmen och ge fläckar. Använd i stället bomullsväskor som låter kläderna andas.

Olika galgar

Var alltid uppmärksam på vilken typ av galge du använder. För material som siden eller bomull, använd gärna en vadderad galge så att axlarna inte ”dras ut” till en tunn linje och förstörs.

Mal och annan ohyra

Om kläderna inte läggs undan ordentligt, är ohyra och mögel mer benägna att dyka upp. Men undvik malkulor och använd i stället lavendel eller ceder. Malpåse inte bara luktar hemskt, en del innehåller ohälsosamma saker. I stället rekommenderas ceder, lavendelpåsar och även citronskal som håller sakerna torra och väldoftande. Var dock försiktig med ceder eftersom det kan vara uttorkande och för naturliga material som läder och äkta päls är det förödande då det drar ut oljorna och materialet kan spricka.