Råd/Material:

Viskos: Tvättas på max 30 grader, stiger temperaturen krymper plagget. Viskos är ett naturmaterial. Trivialnamnet på cellulosa-xantogentat, som är basmaterial för såväl fibrer, konstsilke, som folier, cellofan. Fibern är baserad på bomull eller cellulosa. Beroende på cellulosans kemiska sammansättning och tillverkningsmetod skiljer man mellan viskos-, acetat- och kopparrayon. Viskosrayon tillverkas på så sätt att sulfitcellulosa behandlas med natronlut och därigenom omvandlas till alkalicellulosa. Denna mals sönder och omsätts med koldisulfid och natronlut, varvid en trögflytande lösning av cellulosaxantat erhålls. Denna viskos pressas sedan genom ett munstycke med fina hål, en spinndysa, ned i ett svavelsyrehaltigt spinnbad, där cellulosan återbildas (regenereras) i form av långa fibrer. Rayonull framställs genom att man skär sönder dessa fibrer.

Lin:Tvättas på max 60 grader, stiger temperaturen högre kan pektinämnena i tyget lösas upp och glansen förstöras. Om du tvättar i maskin ska du använda program för skonsam tvätt, gärna så kort tid och vid så låg temperatur som möjligt. Ömtåliga linneföremål tvättas för hand. Centrifugera så kort tid som möjligt, då det ger hårda veck och kan orsaka brytskador. Undvik torktumling och varmmangling som ger en luddig yta och som förstör glansen och styrkan. Förvara linnet liggande mörkt och så dammfritt som möjligt. Förvara inte linne i plast, då det ökar risken för kondens och drar till sig damm och smuts.

Siden: Siden tål inte hög värme och hård bearbetning. Rådet för siden är att tvätta siden för hand eller i tvättpåse. Torka inte plagget i direkt solljus då siden lätt bleks.

Skinn/mocka: Tvätt av skinn och mockaplagg skall helst göras av fackman om inget annat angetts vid köpet av plagget. Skinn och mocka är ett naturmaterial och inget skinn är det andra likt. Skinn- och mockaplagg kan också skilja i nyans och struktur vilket är naturligt för skinnplagg. Blir plagget blött, sträck det till normal storlek, häng det på en välformad galge och låt torka i rumstemperatur. Torkar plagget för varmt kan det krympa och torka ut och dessutom bli hårt och styvt. Det kan bli nödvändigt att mjuka upp plagget (gnugga det) och eventuellt återfetta det. Impregnering: man kan impregnera och upprepa impregnering på skinnplagg innan det blir smutsigt. Detta ökar inte bara plaggets vattenavvisande förmåga utan gör också att smuts inte tränger in lika lätt.

Stickat: Tvätta stickade plagg med avigsidan ut. När plagget kräver strykning bör även detta göras med avigsidan ut. Vissa plagg bör tvättas i tvättpåse i dessa fall finns det en etikett i plagget som instruerar om detta. För att plagget ska behålla sin ursprungliga form bör det formas efter tvätt samt torka liggande.

Ull: Ull är ett naturmaterial som oftast går att tvätta. Ullblandningar och ren ull som behandlats för att tåla maskintvätt kan tvättas i maskin. Ull kan också kemtvätta, handtvätt är att rekommendera med ett milt tvättmedel efter tvätt krama försiktigt ur vattnet och dra lätt i plagget, bör plantorkas. Ullplagg mår mycket bra av frisk luft. Vädra gärna efter varje användning så ”självtvättar” plagget sig. Ullfibern slits vid varje tvätt vilket gör att den bör tvättas mindre ofta.

Bomull: Är en textilfiber och ett textilmaterial som kommer från växter av bomullssläktet. Kan oftast tvättas i 60 grader. Bomullens har stor tvättålighet, god slitstyrka och förmåga att svalka i varma klimat. Egyptisk bomull anses vara av särskilt hög kvalitet, eftersom dess fibrer är längre än andra sorter.

Denim: Tvätta denim ut och in för att bibehålla färgen samt undvika vita streck. Vid torkning vänd plagget till rätsida. Undvik även att torka denim i direkt solljus.

Dun: Tvätta dunplagg enligt tvättrådet med milt tvättmedel. Man kan inkludera en extra centrifugering i tvättprogrammet. Torktumla plagget med avigsidan ut, gärna med 3-4 tvättbollar för att fördela dunet. Torktumla på svag värme. Det kan ta 3-4 timmar att torktumla ett dunplagg. Skaka plagget efter tvätt och tumling så att dunet fördelar sig jämnt.

Manchester: Plagg tillverkade i manchester ska strykas med försiktighet på avigsidan eller med strykduk då det lätt blir märken på detta material. Ett tips är att stryka manchestern uppåt för att få fram den rätta lystern. Plagg i manchester är också lämpliga att borsta med klädborste.

Sammet: Plagg i sammet ska strykas försiktigt på avigsidan eller endast med ånga på 10cm avstånd. Det går också bra att använda strykduk då det lätt blir märken på sammet. Plagg i sammet är lämpliga att borsta med klädborste.

Kupro: cuprammoniumrayon, är en cellulosafiber som även förekommer under beteckningen CUPRO och är framställd av bomullsavfall enligt kopparmetoden. Tyger av, eller innehållande, kupro är lättskötta, kan tvättas i maskin och skrynklar obetydligt. Kupro har liknande egenskaper som Viskos, men ärstarkare i vått tillstånd och skrynklar inte lika mycket.Tvätta skonsamt med avigsidan ut och stryk i våtttillstånd för att återfå ursprunglig längd och form