Att tänka på

Vila: Använd inte samma kläder hela tiden. Plaggen behöver sin skönhetssömn.

Hänga: Tyngre plagg behöver hängas luftigt för att inte bli slitna och för att luftas. Rockar och kavajer mår bättre på formade galgar snarare än tunna plastvarianter.

Vädra/Tvätta: Vädra alla plagg som ska tillbaka till garderoben. Ofta räcker det att vädra plagget efter användning, tvätt ofta ger plagget kortare livstid. Om plagget luktar gott men har drabbats av en retlig fläck – behandla enbart fläcken. Plagg som verkligen behöver tvätt ska få den så snart som möjligt. Smuts biter sig fast! Riktigt smutsiga plagg behöver ibland blötläggning. Följ tvättråden.

Skrynklor kan försvinna om ett plagg hänger i ett vattenångande badrum en stund.

Borsta: Damm och smuts är bovar som skadar dina plagg. Borsta tyngre plagg regelbundet för att bli kvitt problemen.

Tvättpåse: Använd tvättpåse för dina ömtåliga plagg, BH:ar, plagg med spets, pärlor och paljetter mm, Detta kan öka livslängden på plaggen.

Noppor: De små plupparna som drabbar alla stickade material och många vävda, Nopporna består av små klumpar av fibrer. På ullplagg kan de falla bort av sig själva eller borstas bort. På syntetvarianter sitter de ibland hårdare, då kan man använda en så kallad noppborttagare (finns elektriska och som små ”kammar ”).